El Síndic de Greuges

Jaume Rafecas i Ruiz va ser nomenat per unanimitat Síndic de Greuges de Vilafranca del Penedès en el Ple Municipal del 12 de desembre de 2017.

Nascut el 21 de maig de 1957, Jaume Rafecas és llicenciat en Història Moderna per la Universitat de Barcelona. Ha treballat durant 42 anys a l’Escola Pública Estalella i Graells de Vilafranca, fent de professor dels alumnes dels cursos superiors i ensenyant principalment Llengua catalana, matèria que va impulsar a introduir a l’escola pública vilafranquina l’any 1975. Va ser també director de l’Estalella durant deu anys, del 1990 al 2000.

Va ser regidor de l’Ajuntament de Vilafranca (legislatura 1983-87) pel PSC, partit en què va militar durant vint anys.

És col·laborador habitual en diferents mitjans locals (especialment a El 3 de Vuit, però també a Ràdio Vilafranca, el Calaix de Sastre, El Fulletó i La Fura) i ha estat sempre implicat en múltiples i diverses activitats de caire social i cultural, com ara l’Escoltisme, l’Espinguet, la DEC (Delegació d’Ensenyament Català d’Òmnium Cultural), l’Associació Creixent, el Grup de Teatre de Pares i Mares de l’Escola Estalella, i l’Associació Gèminis, entre d’altres.

Jaume Rafecas ha estat sempre vinculat a la Festa Major de Vilafranca. Va ser membre del ball de bastons el 1971 i 1972, i va ser llavors que va començar a tocar la gralla, essent-ne l’impulsor de la recuperació definitiva a la Vila. Per aquest motiu, el 1996 li van dedicar un Capgròs i el Dia del Graller del 2013 va ser homenatjat per la Coordinadora de Grallers.

Des dels anys 70 és membre dels Castellers de Vilafranca, colla que va acompanyar amb la gralla fins al 2006. El 1993 el van nomenar Casteller de Soca-rel. Del 1980 al 2008 va formar part dels Grallers de Vilafranca (Colla de Mar), amb els quals va actuar per tot Catalunya i a diversos llocs dels Països Catalans i d'Europa. Amb el grup va editar tres discos i un llibre de partitures.

El 1981 va ser pregoner de la Festa Major. Va ser també membre de la primera Comissió Municipal de Festa Major.

Accessibilitat